
Lörtsy sind so eine Art plattgedrückte Riesenkrapfen, bevorzugt erhältlich als Omenalörtsy oder Lihalörtsy. Sie sind eine Spezialität aus der Region Savonlinna, weswegen die Savo-Leute auch ein ziemliches Geheimnis um das Rezept machen.
Sehr leckere und frische Lörtsy gibt es aber auch auf dem Markt in Joensuu sowie an der Frischgebäcktheke beim KKKK gegenüber vom Itäkeskus in Helsinki

Wikipedia schreibt dazu:
Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty litteä ja umpinainen piirakka. Se on savolainen ruokalaji.
Lörtsyä myydään valmisruokana lihalörtsyinä ja omenalörtsyinä, joissa on nimiensä mukaiset täytteet. Lörtsyjä myydään usein torilla, josta niitä voi ostaa välipalaksi. Torimyyjien lörtsyissä on enemmänkin makuvaihtoehtoja, kuten vadelma. Lörtsy muistuttaa ruokana lihapiirakkaa, mutta se on leveämpi ja matalampi. Usein lörtsy on melkein puoliympyrän muotoinen.
Lörtsy juontaa juurensa Savonlinnaan. Ensimmäisenä lörtsyjä myytiin Savonlinnan sataman ns. lippakioskissa 1950-luvulla. Savonlinnan torilla myydään edelleenkin kesäisin laajaa valikoimaa lörtsyjä erilaisilla täytteillä. Perinteisen omenatäytteen sijasta makeasta lörtsystä on ollut esillä lakka- ja kermatäytteisiä versioita. Nykyisin lörtsyjä on saatavilla miltei koko Suomessa.